2toDrive bij rijschool Campus

Ben jij 16,5 jaar oud? Dan hebben we goed nieuws voor je! Sinds een aantal jaar is het namelijk mogelijk om vanaf 16,5 jaar oud te beginnen met het volgen van autorijlessen. Wanneer je uiteindelijk 17 wordt is het toegestaan om onder begeleiding van een ‘coach’ de weg op te gaan. Meer weten over 2toDrive? Lees dan snel verder.

Wat is 2toDrive nu eigenlijk precies?

Zoals je hierboven al even hebt kunnen lezen is het mogelijk door 2toDrive om eerder dan je 18e je autorijbewijs te halen. Zodra je 16,5 jaar oud bent kan je zelfstandig naar een rijschool toegaan en beginnen met het volgen van autorijlessen. Hiernaast is het ook al mogelijk om vanaf deze leeftijd het theorie-examen af te leggen. Op het moment dat je 17 jaar oud bent is het dan ook mogelijk om het rijexamen af te leggen. Slaag je voor het rijexamen? Dan mag je tot je 18e verjaardag de weg op met een ‘coach’ naast je. Het is mogelijk om vijf verschillende coaches op te geven, waarmee je dus de weg op mag gaan.

Hoewel er in het begin nogal sceptisch op deze nieuwe regeling werd gereageerd kunnen we een aantal jaar later spreken van een groot succes. Jongeren mogen nu eerder de weg op en dat betekent dus ook dat jongeren eerder ervaring kunnen opdoen. Dit zorgt ervoor dat wanneer de jongeren 18 jaar oud zijn ze al redelijk wat ervaring op de weg hebben opgedaan en uit onderzoek is gebleken dat dit de verkeersveiligheid alleen maar ten goede is gekomen. Zo is gebleken dat jongeren die gebruik hebben gemaakt van 2toDrive bijvoorbeeld minder vaak betrokken zijn bij een ongeluk.

Waarom is 2toDrive ingevoerd in Nederland? 

De reden dat 2toDrive is ingevoerd in Nederland is omdat uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is gebleken dat jongeren bij 20% van alle ernstige ongevallen betrokken zijn. Dit is natuurlijk zeer verontrustend wanneer je je bedenkt dat de groep jongere bestuurders eigenlijk maar een klein deel omvat van alle weggebruikers in Nederland. De SWOV heeft hiernaast ook nog berekend dat 2toDrive in Nederland kan leiden tot zo’n 16 minder verkeersdoden per jaar.

Ook in het buitenland is gebleken dat begeleid rijden een succes in. Zo heeft onderzoek in Duitsland aangetoond dat jongeren 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen veroorzaken wanneer ze eerst onder begeleiding van een coach hebben gereden.

Begeleiderspas aanvragen 

Op het moment dat je geslaagd bent voor je rijexamen en nog geen 18 jaar oud bent is het mogelijk om in totaal vijf verschillende coaches aan te wijzen. Deze coaches dienen allen in het bezit te zijn van een begeleiderspas om aan te tonen dat ze vaardig genoeg zijn om als coach te fungeren. De coaches dienen zelf zichzelf aan te melden bij het CBR om een begeleiderspas aan te vragen. Op de begeleiderspas staat de naam van de coaches en daarnaast ook hoe lang ze al in bezit zijn van hun autorijbewijs. Het is verplicht dat de coach de begeleiderspas bij zich heeft wanneer je samen met je coach de weg op gaat.

Meer informatie?

Mocht je nu interesse hebben in het 2toDrive traject of hierover meer wilt weten dan is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 06-28559585 of het is mogelijk om een e-mail te sturen naar info@rijschoolcampus.nl. Iedere dag staan wij klaar om al je vragen te beantwoorden. Twijfel bij vragen dan ook geen moment om contact met ons op te nemen.

× Direct contact